
Chrupiąca, idealna włoska pizza z twojego piekarnika? Takie rzeczy tylko z kamieniem do pieczenia pizzy.
Wkładasz go do piekarnika i powoli rozgrzewasz. Gdy piekarnik rozgrzeje się do 220ºC z pomocą drewnianej łopaty zsuwasz pizzę na gorący kamień.
Po 10 minutach ślinienia się do szybki w piekarniku włoska uczta może się zacząć 🙂
Kamienia możesz użyć również do pieczenia pieczywa. Dzięki niemu skracasz czas pieczenia i zyskujesz na chrupkości, gdyż wchłania on nadmiar wilgoci.
Jak zabieramy się za pieczenie pizzy, to rzadko kiedy kończy się to na jednej. W manewrach wyciągania upieczonej i wkładania nowej pizzy do gorącego piekarnika, wymagających szybkości i ostrożności, drewniana łopatka staje się niezastąpiona.
Kamień do pizzy ma średnicę 33,2 cm i waży 2,14 kg.
Wymiary deski:
Kamień do pieczenia pizzy warto skompletować z specjalnym nożem do jej krojenia.